sensio.com.es

Pàgina personal de sensio carratalà beguer. La pàgina té tres parts. La primera part arreplega cançons de ResDeNou, fetes amb pepe garcés. La segona part és una col·lecció de textos, principalment sobre ciència i didàctica. També hi ha una col·lecció de fotografies sobre paratges valencians i diversos temes d’interés. Més avant hi haurà més coses que no convé anticipar perquè el futur és imprevisible.

Formes de la matèria i de la llum: Simetria, llum, medicaments

RESUM

El cos humà és simètric a grans trets, però si l’observem amb detall podem descobrir una llarga col·lecció d’asimetries. El joc simetria/asimetria es relaciona amb el nostre sentit de la bellesa, amb els objectes de la vida quotidiana i, molt més enllà i a qualsevol escala, de l’ínfima partícula de la matèria fins a les grans estructures de l’univers.

La simetria especular, que determina la quiralitat, és detectable en els electrons, en la geometria, en les parts del cos, en els obrillandes, en les molècules, en molts cristalls, en les formes dels éssers vius i inerts i fins i tot en els planetes, les estreles, els sistemes estel·lars i les galàxies.

El descobriment d’interaccions entre la llum i els cristalls, primer, i amb els compostos quirals en dissolució va obrir un camí sorprenent a la comprensió dels efectes de la quiralitat i va donar un inesperat protagonisme a la llum polaritzada en el desenvolupament d’aplicacions per als més diversos usos. Com que estem fets de molècules, els éssers humans tenim molècules quirals que estableixen una asimetria interior, les implicacions de la qual aconseguixen les interaccions entre les substàncies que constitueixen l’organisme. L’activitat fisiològica ve marcada també per la quiralitat. Una conseqüència d’això és el diferent efecte que tenen els enantiòmers dels medicaments quirals i els riscos derivats del seu desconeixement, com es va manifestar de forma trágica en el cas de la talidomida.

Comenta

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *