sensio.com.es

Pàgina personal de sensio carratalà beguer. La pàgina té tres parts. La primera part arreplega cançons de ResDeNou, fetes amb pepe garcés. La segona part és una col·lecció de textos, principalment sobre ciència i didàctica. També hi ha una col·lecció de fotografies sobre paratges valencians i diversos temes d’interés. Més avant hi haurà més coses que no convé anticipar perquè el futur és imprevisible.

Els gossos poden reconéixer la injustícia?- Resposta

Els gossos poden reconéixer la injustícia? En desembre de l’any 2008, l’equip de Friederike Range, de la Universitat de Viena, va fer el següent experiment per a detectar-ho:

Van ensenyar a “donar la mà” als gossos, distribuïts per parelles, que anaven acompanyats dels seus propietaris. Quan els gossos feien la tasca correctament se’ls donava en recompensa un trosset de salsitxa o de pa.

Més avant, els científics començaren a tractar els gossos de forma selectivament diferent: alguns gossos rebien la recompensa quan “donaven la mà”, però no els seus companys.

Els gossos van mostrar clarament la seua disconformitat davant el tracte desigual. Per a valorar-la es comptava el nombre de vegades que l’experimentador havia d’insistir per a que li donaren la mà o quantes vegades el gos donava la pota abans de negar-se definitivament a fer-ho.

Sembla que els gossos no mostraven especial interés pel tipus de recompensa rebuda ni per la correcció de la tasca realitzada pels companys que la rebien.

Qüestions:
  1. Imagina una pregunta que poguera conduir a la realització de l’experiment descrit.
  2. Quina és la variable independent?
  3. Quina és la variable dependent?
  4. Quines variables caldria controlar?
  5. Quina conclusió podem traure de l’experiment? Els gossos poden reconéixer la injustícia? 

Resposta:

1. Imagina una pregunta que poguera conduir a la realització de l’experiment descrit.

Valdria una pregunta de l’estil de:

els gossos poden valorar el tractament injust rebut per altres gossos?

2. Quina és la variable independent?

La variable independent és aquella que manipula l’experimentador. En aquest cas és el fet de donar o no recompensa després que el gos haja “donat la mà”.

3. Quina és la variable dependent?

La resposta dels gossos, valorada pel nombre de vegades que calia insistir per a que els gossos donaren la mà o pel nombre de vegades que cada gos donava la pota abans de negar-se a fer-ho.

4. Quines variables caldria controlar?

Cal que les condiciones siguen equivalents per a tots els gossos, per això anaven acompanyats dels seus propietaris, assegurar que cap gos es trobe en situació estressant, que els gossos no hagueren menjat poc abans i no tingueren interés per la recompensa, …

5. Quina conclusió podem traure de l’experiment? Els gossos poden reconéixer la injustícia? 

És la resposta afirmativa a la pregunta plantejada:

Els gossos, efectivament, poden valorar la injustícia comesa a d’altres gossos.

A continuació cabria fer més experiments, amb equips d’investigació i gossos diferents, per a confirmar la conclusió obtinguda.

Referència:

https://www.pnas.org/content/106/1/340

Friederike Range, Lisa Horn, Zsófia Viranyi, and Ludwig Huber.The absence of reward induces inequity aversion in dogs

Comenta

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *